SURLICE

Otok Krk ima bogatu gastronomiju i mnogo prepoznatljivih jela, no jedno se ipak ističe. Šurlice, specijalitet od tijesta s jajima koje se oblikuje u valjke, omiljeno su jelo na otoku Krku i bez njih ne prolazi niti jedan blagdanski ručak ili bilo kakva svečanost. Tijesto se oblikuje na pletaću iglu ili čačkalicu, a može poslužiti i štapić za ražnjiće. Cilj je da u sredini tijesta ostane šupljina kako bi se bolje uhvatio umak. Zahvaljujući toj šupljini krčka je tjestenina i dobila ime - šurlica je malena šurla odnosno – surla. Slonov nos.
 Izvrstan su primjer dosjetljivosti i spretnosti ruku krčkih domaćica koje su ovu tjesteninu nekada davno pripremale od biranih sorti pšenice.
 Iz ovoga jednostavnog recepta nastao je specijalitet koji se odlično nadopunjuje s nizom autohtonih namirnica. To je i jedan od razloga zašto je ovo omiljeno jelo stanovnika otoka, ali i mnogobrojnih posjetitelja. Najčešće se sljubljuju s janjećim, goveđim ili telećim žgvacetom (gulašem) uz obavezan dodatak domaćeg ovčjeg sira, ribanca koji jelima daje posebno dobar okus. 

Kontakt

Location


    Krk (otok Krk), Hrvatska